Історія закладу освіти

Перша школа на тереторії села Гужівка була збудована в 1830 році. Будинок був дерев’яний, із солом’яною покрівлею. В ньому була лише одна класна кімната, в якій навчалось 70 учнів першого, другого та третього класів. Це були діти, переважно, заможних селян.

У новому будинку школи були обладнані три класні кімнати для першого, другого і третього класів. Учителями в цій школі були: Маковенька Ольга Казимірівна, Кисилевич Анастасія Михайлівна і Коломіець М.З- дочка знатного дворянина. В школі викладалась арифметика,російська мова, закон Божий. В школі застосовувались тілесні покарання - побої. Особливо жорстокім був Рубльовський, якого учні не любили, а іноді просто боялись.

Навчальних посібників майже не було. Діти вчились писати на грифельних дошках, які щодня носили до школи. Учнів примушували працювати самостійно.

У 1930 р. в селі відкрилась восьмирічна, спочатку 5, потім 6 і поступово 7 клас.У 1960 р. відкрився 8 клас , і школа стала називатися восьмирічною, а в 1961-1962рр. почав працювати 9 (вечірній) клас для сільської молоді, який відвідувало більше 30 учнів. Біля основного приміщення школи, де нині знаходиться гуртожиток, був непоганий сад та розміщувались пришкільні ділянки, завідувала якими вчитель біології Кирій Марія іванівна . Робота на пришкільних ділянках - то був обов’язок кожного учня.

Один раз на тиждень влітку діти перевіряли, чи нема бур’янів, чи не треба полити рослини, чи цвітуть квіти, якими була обсаджена кожна ділянка. Була при школі й кролеферма, шовкопряди. Працювали всі, але особливо старалися дівчата.

Спортивного залу в шклі, звичайно, не було. Уроки фізичного виховання проводилисся або на дворі, або в коридорах. Але, не зважаючи на це, школа мала первні спортивні досягнення: займала призові місця з легкої атлетики та інших видів спорту.

Наша школа, що збудована 1974 р. до 1987 була восьмирічною, потім середньою, а зараз ЗОШ Ι-III ступеня.

Кiлькiсть переглядiв: 638

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.